úterý 28. ledna 2014

Vzorec krásy



K-R-Á-S-A, pět písmen tvořící něco magického, vzrušujícího až úchvatného. V dnešní společnosti se slovo krása dennodenně skloňuje ve všech pádech. Každá z nás dychtí po dokonalosti a krásu řadíme na vrchol svých hodnot. Možná kdybychom si mohly vybrat, přály bychom si od sudiček nadělit do vínka více půvabu než přemýšlivého ducha. Co nás k tomu vede? Závist či nízké sebevědomí? Nebo je to zášť vůči vlastnímu tělu?

Dá se nějak definovat ideál krásy? Ideál krásy, ke kterému vzhlížíme, ke kterému se chceme alespoň přiblížit nebo i úplně napodobit. Konfekční velikost 0 neboli evropská 34 – XS. Nemyslíte si spíše, že takováto velikost dospělé, zdravé ženě nesvědčí? Jde o velikost více vhodnou pro dítě! V dnešní době plné iPhonů, iPodů, e-knížek, výrazů jako COOL, IN či OUT, rychlého občerstvení, nadbytků plastů a žen, vyhlížejíc z lesklých stránek módních časopisů nejen svůdným pohledem, připomínající provokativní hvězdy z filmů pro dospělé než křehké víly s titulem supermodelky.

Dlouhé napletené vlasy, hustý závoj norkových řas, přifouklé rty, gelové drápy, hrudníček napěchovaný silikony a liposukcí vyladěná poslední vada. To má být vzorec opěvované krásy? Vnitřní krása jakoby vyšla z módy. Není pro ni místa, vytěsňují ji věhlasné ruce plastických chirurgů.

Oslnivá tvář a sexy křivky - přitažlivost, půvab a kouzlo nebo obraz umělé krásy pod ostřím skalpelu?! Hrůzu nám nahání jednoduchá operace jako je zánět slepého střeva, ale dobrovolně se necháváme řezat v nezkrotné touze po dokonalosti a ještě za to platíme desítky tisíc. K čemu to všechno je?

Co na tom, že ani zdaleka nepřipomínáte sexsymbol Angelinu Jolie, ladným krokem nescházíte schody a rukou v rukavičkách nemáváte mohutnému zástupu obdivovatelů. Krása je v nedokonalosti a přijmutí sama sebe i se všemi nedostatky. Kdoví třeba za patnáct let budou hitem odstáté uši, boky vyšperkované tukem nebo malá prsa. A pokud ne, nevadí, protože opravdová krása vychází zevnitř. 


Žádné komentáře:

Okomentovat